Art Visual
Ana Zelich, premi Laus d’Honor 2019

En la 49ª edició dels prestigiosos Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual, la junta de l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics del FAD (ADG-FAD) ha decidit distingir la dissenyadora gràfica i directora creativa Ana Zelich amb el Laus d’Honor 2019, menció que es concedeix anualment a aquells professionals del sector del disseny i la comunicació que han tingut una trajectòria encomiable i de mestratge per a tota la professió.
Pionera del branding televisiu al nostre país, el treball d’Ana Zelich es desenvolupa en paral·lel a l’evolució de l’animació i la gràfica aplicada a la imatge en moviment, des de l’etapa inicial de la televisió analògica fins a la digital.
Zelich va ser pionera en la creació de projectes gràfics amb l’aparició i ús dels primers ordinadors en l’entorn del disseny, concretament com a realitzadora i directora d’art d’Animàtica (primera empresa fundada al nostre país especialitzada en animació 3D), que va ser responsable d’innovadores capçaleres durant la dècada dels 80 fetes per a TV3, com per exemple la d’Arsenal, amb disseny gràfic de Peret i realització d’Aixalà.
Posteriorment, al 1989, juntament amb dos dissenyadors gràfics de TV3 (Luís Rueda i Neus Grabulosa), va fundar el seu propi estudi: Zoptic.
Els objectius de Zoptic eren donar valor a les idees i decidir, després, quina tècnica era la millor per expressar-les, anar més enllà del 3D. Va posar el seu segell creatiu a televisions com ETB, Canal 9 o Canal Sur. També ho va fer a Canal +, per a qui va fer totes les primeres peces des de l’emissió en proves. L’any 1994 la van contractar com a directora d’art del canal.
Més endavant, ja al 2001, Zelich va fundar i dirigir Zeligstudio, un dels estudis creatius amb més reconeixements, que ha dissenyat i dirigit nombrosos projectes de branding per canals de televisió nacionals, internacionals, informatius i programes de diferents formats.
A partir del 2013 centra el seu treball en l’àmbit expositiu a Mediapro Exhibitions, on combina la direcció d’art en projectes museístics arreu del món amb la direcció de la imatge corporativa per a empreses del grup Mediapro i canals de televisió.
El lliurament del premi tindrà lloc el proper dijous 20 de juny durant la Nit ADG Laus’19, la cita anual de la comunitat creativa a Barcelona, on es donen a conèixer els Premis ADG Laus als millors projectes del sector en cinc categories diferents: Disseny Gràfic, Digital, Publicitat, Audiovisual i Estudiants. Enguany, la Nit ADG Laus formarà part de la programació de la Barcelona Design Week, co-organitzada pel FAD (Foment de les Arts i del Disseny) i BCD (Barcelona Centre de Disseny), i impulsada per l’Ajuntament de Barcelona.
Paper destacat d’Ana
Zelich a l’Exposició «El millor disseny de l’any» i al Magabook ADG Laus 2019
El 17 de maig es va inaugurar «El millor disseny de l’any», l’exposició que
recull tots els premiats d’enguany en les diferents disciplines de les
associacions que conformen el FAD (moda, arquitectura i urbanisme, arts plàstiques
i disseny gràfic i comunicació visual). L’exposició, organitzada en
col·laboració amb el Museu del Disseny de Barcelona, compta amb una secció
dedicada a les cinc etapes creatives d’Ana Zelich: Animàtica, Zoptic, Canal+,
Zeligstudio i Mediapro Exhibitions. Un viatge audiovisual per la història de la
imatge en moviment i el branding televisiu des dels anys 80 fins als nostres
dies a través de l’obra d’aquest referent creatiu, Laus d’Honor 2019.
Alhora, la nova edició del Magabook ADG Laus, l’anuari dels premis, retrà un petit homenatge a la dissenyadora amb la recopilació de reflexions d’amics, col·laboradors i els seus admiradors més fervents, a través de xerrades amb artistes, creatius audiovisuals, gestors culturals, productors, dissenyadors, músics i periodistes. Ha comptat amb la participació de Luís Rueda, Jaume Roures, Coaner Codina, Ignasi Gozalo i Martin Lambie-Nairn, entre d’altres. A més, s’hi podrà llegir l’entrevista que li han realitzat directament, on reflexiona sobre la seva trajectòria en el panorama de la televisió espanyola, diversos projectes i la seva visió de l’actualitat de la disciplina. L’entrevista íntegra s’inclourà en aquesta publicació de l’ADG-FAD, que es posarà a la venda a partir del 20 de juny.

Art Visual
“Historias del punk” un còmic de Carlos Azagra i Encarna Revuelta

Serveix una canya ben fresqueta i acosta’t a la barra del bar perquè en Pedro Pico i Pico Vena venen a explicar-te les seves històries més punkarres.
“A veure, tot va començar l’any… No ho sé… quin any van sortir els Sex Pistols? El 1977?” Benvinguts a HISTORIAS DEL PUNK. Un còmic en què Carlos Azagra i Encarna Revuelta han encarregat als seus personatges Pedro Pico i Pico Vena que facin un bon repàs a la història del punk espanyol. Un viatge a peu per la memòria creuant a través d’esdeveniments, concerts, festivals, anècdotes ben sucoses, estils i una barbaritat de grups fent canya. Perquè com bé diuen… “Si no somos nosotros los que contamos la historia… alguien la contará. Y seguramente mal.”
HISTORIAS DEL PUNK és un homenatge a tots els grups, als primers concerts, als locals, la lluita per defensar aquests espais, i a la contrainformació. Un repàs a les ràdios lliures, l’antimilitarisme, el respecte a ser diferent i la diversitat d’estils. No és un tractat amb dates i evolucions, sinó un còmic sobre una cosa que va passar i que encara passa. Molts dels que van començar amb el Punk van acabar en altres corrents com el Heavy, el Trash, el Rock Urbà, el Power-Pop o ves-te’n a saber què… però queda en tots una cosa que es va anomenar l’actitud, la postura vital davant la vida i contra els que controlen el cotarro. Aquesta és la idea, una mirada enrere amb sentit de l’humor, dedicat sobretot a aquells que no van viure aquelles mogudes. AZAGRA i REVUELTA.

Va ser a Madrid i Barcelona, on van sorgir les primeres bandes. Grups com Kaka de Luxe, Paralisis Permanente i La Banda Trapera del Río van ser pioners a adoptar l’estil musical del punk britànic, així com la seva actitud provocadora i les seves lletres crítiques per trencar amb les normes i la moral de l’època.
Però aquest còmic vol fer un repàs tant als més coneguts com als que no van copar els titulars. Són molts els grups que formen la història del punk i que van sonar a les emissores, ho van donar tot a festivals i garitos, van passar de mà en mà en cassettes. A les pàgines d’aquest còmic brinden per ells. T’asseguro que les vinyetes de HISTORIAS DEL PUNK et sonaran molt bé.
El 3 de març arrenca la prevenda del còmic a la web de Grafito Editorial. Un còmic de 136 pàgines a tot color, enquadernat en rústica amb solapes, mida 17x24cm. Els lectors trobareu packs exclusius i divertides recompenses que es desvetllaran dies abans que comenci la prevenda i que només et podran aconseguir fins al 23 de febrer. El còmic arribarà a les llibreries el 3 d’abril. Unes setmanes abans s’anunciaran les presentacions i sessions de signatura, on podreu veure’n els autors i emportar-los a casa el còmic dedicat. Fins aleshores aquí podeu llegir les primeres pàgines de HISTORIAS DEL PUNK.

-
Festival6 anys ago
El Salt Mortal sacseja les bases de l’underground amb el cartell de la seva quarta edició
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
El Petit de Cal Eril publica el nou disc “Energia fosca”
-
Novetats discogràfiques6 anys ago
Les Cruet anuncien el llançament del nou disc “Cérvols, astres” pel 22 de febrer
-
Imperdible6 anys ago
Mercat de Nadal i Flamenc al Konvent de Berga