Connect with us

Art Visual

Més d’un miler de signants en el manifest per les indústries culturals i creatives llançat pel FAD

Publicat fa

el

El manifest, que es va llançar a l’abril, compta amb el suport de nombroses institucions, empreses i professionals del sector i dona veu a tot l’espectre de les indústries creatives.

Tot i que la prioritat en aquests moments sigui superar la crisi causada per la propagació del coronavirus i la plena col·laboració i solidaritat amb un sistema sanitari, des del FAD es va llançar el passat mes d’abril una crida per recolzar també dos sectors molt propers a la institució, el de la cultura i el de les indústries creatives, que es troben immersos en una difícil situació econòmica i amb unes perspectives de futur immediat poc esperançadores si no s’actua amb contundència.

Cultura i creativitat són dos sectors claus en el desenvolupament de les societats i un dels objectius de la UNESCO, que proclama que “el patrimoni i la creativitat contribueixen a la construcció de societats del coneixement dinàmiques, innovadores i pròsperes.

En aquesta línia, el FAD impulsa el manifest «Defensem la cultura i les indústries creatives en la crisi post-COVID-19» per demanar a les administracions públiques que un cop superada l’emergència sanitària aquests dos sectors no quedin desemparats. Es vol demanar les administracions que apostin estratègicament per les indústries culturals i creatives com a transformadores de la nova economia, incentivant els projectes d’innovació de les empreses amb professionals creatius.

El document ja suma més de 1000 signatures, entre les quals nombroses entitats culturals, escoles, empreses i professionals del disseny, des d’associacions com Design for All Foundation, READ, RED o el Club de Marketing de Barcelona, a escoles universitàries com BAU, Eina, Elisava, LCI, IDEP, IED, universitats com La Salle, la UOC. També empreses com Simon, Value Retail – La Roca Village, Nanimarquina. Heidelberg Spain o Antoni Cumella, i centenars de professionals del disseny i estudis d’arquitectura.

Sabem que hi ha hagut algunes iniciatives similars per a donar suport a la cultura, però creiem que les indústries creatives han quedat desemparades i tenen també un paper fonamental en la innovació de les empreses i en el creixement d’una economia sostenible”, explica el president del FAD, Jordi Montaña. Per això aquest manifest vol abastar un sector molt ampli en el que estiguin inclosos els estudis de disseny i arquitectura, els professionals autònoms, les petites empreses del sector de les noves tecnologies, que donen un dinamisme fonamental a la nostra economia i a la nostra societat.”

Aquest és el Manifest, al qual es pot accedir des de la pàgina web del FAD, www.fad.cat o directament des d’aquest enllaç.

Defensem la cultura i les indústries creatives en la crisi post-COVID-19

Gràcies a l’esforç titànic dels professionals de la sanitat i de la societat en el seu conjunt aconseguirem aviat superar l’emergència sanitària provocada pel coronavirus. No obstant això, estarem lluny de recuperar la normalitat. Hem d’exigir a les administracions públiques que apostin de forma contundent per recuperar sectors estratègics com la cultura i les indústries creatives.

La cultura, un valor social incalculable

La precarietat també s’ha convertit en els darrers temps en una constant de la cultura, un sector que ha vist interrompuda la seva activitat a causa de l’estat d’alarma decretat per les autoritats. Però la cultura, de fet, no s’ha aturat. Ben al contrari. La proliferació d’iniciatives culturals impulsades a les xarxes des del confinament ha posat de manifest la capacitat d’adaptació i de resiliència dels creadors culturals. També ha quedat demostrat l’esperit altruista i el valor social de la cultura per parlar en nom de tots, per acompanyar-nos i per defensar-nos davant de les adversitats.

Les indústries creatives han fet un pas endavant

Durant els darrers dies les indústries creatives també s’han posat en marxa per oferir solucions imaginatives i pràcticament immediates a greus problemes específics causats per l’escassetat de materials sanitaris. Hem vist amb admiració com s’han fabricat mascaretes i altres objectes per aturar el ritme de contagis en centres hospitalaris i com s’han dissenyat respiradors amb tecnologia d’impressió 3D. Sense que ningú els ho demanés, els professionals dels sectors creatius han fet un pas endavant i han demostrat la importància cabdal del seu treball i la seva capacitat per transformar i fer avançar la societat en moments de crisi i falta de recursos. En situacions d’emergència, ja ho sabíem i així ho hem dit moltes vegades, el disseny salva vides.

Ajuts i incentius per al sector cultural i creatiu

És per tot això que, quan la crisi del COVID-19 hagi estat finalment superada, la cultura i les indústries creatives no poden quedar desemparats com ho han estat fins ara. La tornada a la normalitat no és suficient perquè la normalitat ja era un problema en si mateixa. Demanem a les administracions públiques que donin tot el seu suport (econòmic, polític i estratègic) als professionals de la cultura i a les

petites empreses del sector creatiu mitjançant un programa d’ajudes i incentius per afrontar les greus dificultats amb què amb tota seguretat es trobaran. Ho han de fer de forma decidida i amb el convenciment que donen suport a un sector clau per al desenvolupament social i econòmic del país. En altres països ja ho estan fent: el govern federal d’Alemanya ja ha anunciat uns ajuts de 50.000 milions d’euros per a les indústries culturals i creatives del país.

Suma’t-hi!

Apel·lem a totes les institucions i persones que ho desitgin a afegir-se a aquesta crida, reclamant tota l’atenció i la responsabilitat dels poders públics. La precarització de la cultura ja era una tara de la nostra societat abans de l’esclat de la pandèmia; no podem permetre que aquesta nova crisi global serveixi per agreujar-la encara més. 

Alguns dels signants:

Entitats
22@Network
50 x 50
ACPdC (Associació de Profesionals de la Dansa de Catalunya)
Antic Teatre Espai de creació SLU
Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura CinematogràficaAssociació d’Escenògrafs de Catalunya (Ad’EC Associació d’Escenògrafs de Catalunya (Ad’EC)
Associació Disseny Marked
Associació per a l’Estudi del Moble
BCD
Cercle de Cultura
CIATRE (Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya)
Club Marketing Barcelona
Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya
Design for All Foundation
Design Institut of Spain
Fundació Conservatori del Liceu
IAAC
Oficio y Arte – Organización de Artesanos de España
READ (Red Española de Asociaciones de Diseño)
RED (Reunión de Empresas de Diseño)
Universitat Oberta de Catalunya

Escoles i universitats

BAU
CITM (UPC)
EASD Llotja
Eina
Elisava
Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle
Escola Universitària Eram
La Salle – URL
LCI Barcelona

Empreses i professionals

Achos
Ainhoa Nagore
Albert Ortas
Aldo Solazzo
Alessandro Manetti
Alicia Rosello Gene
Ànima Barcelona
Bold
Bonell i Gil Arquitectes
Capella Garcia Arquitectura
Clementina Mila Mencos
Cosentino
Daniel Ayuso
David Torrents Jane
Diego Quiroga
Domestic Data Streamers
Ediciones Asimétricas
Eduardo Martinez-Cosentino Ramos
Enea
Enric Batlle
Estudio Marlo Interiografismo Singular
Eulàlia Coma
Francesc Aragall
Heidelberg Spain
Hommu Studio
Idees Disseny
Ignasi Morató Agusti
Intermedia Comunicació
Isabel Lopez Vilalta
Isabel Martinez-Cosentino
jajaja Studio
Javier Peña
Javier Royo
Jesús-Angel Prieto
Jordi Arnella
Josep Abril
Josep Amor Microarquitectura S​.​L.
Josep Ferrando
Josep Llusca Martinez
Josep M. Santos
Josep Puig
Juan Mellen Guijo
Juli Capella
Karol Bergeret Garcia
Laia Adsuara Nadeu
Lapeyra y Taltavull Cial, S​.​L.
Lucia Ferrater
Luis Lopez Barrena
M​.​Angels Domingo Laplana  (MADOLA)
Maria Baxauli
Maria Güell
María José Reverter sancho
Maria Luisa Samaranch
Marta Feduchi
Miguel Angel Aguilo Bernabeu
Mónica Piera
Morillas Brand Design
Nani Marquina, S.L.
Nina Maso
Nina Ordeig
Noelia Felip
Oliver Montiel
Olivia Ricard
Patricia López de Tejada
Pau Garcia
Pau Sola-Morales
Rafael vargas
Ramón Úbeda
Rocío De Aguilera
Salvi Plaja
Santaeulalia
Santi Ferrer-Vidal Cortella
Signes
Silvia Viudas
Simon
Teresa Jular
Teresa Rosa Aguayo
Tomoko Sakamoto
Toni Cumella
Ugo Valenti
Value Retail – La Roca Village
Victòria Rabal Merola Xavi Capmany i Miró

Art Visual

Torna a Nou Barris el Ròmbic, el Festival de Teatre de Titelles per a Adults de Barcelona

Published

on

By

Torna a Nou Barris el Ròmbic, el Festival de Teatre de Titelles per a Adults de Barcelona, celebrant el seu 10è aniversari. El Ròmbic continua apostant per aquest gènere artístic sovint als marges de les arts escèniques, sobretot quan està pensat per a un públic adult. Un festival coorganitzat de forma comunitària amb l’Associació Titellaire de Roquetes, la Casa Taller de Marionetas Pepe Otal, La Puntual i l’Ateneu Popular 9 Barris.

Dijous 25 abril | 20h | 10-12€
Mostra oberta sobre els cecs de Maeterlinck 
Què és allò que modifica el que veiem? On mirem? Què mostrem quan ningú ens mira? Cecs i cegues, semblen haver perdut el costum de fer cap moviment inútil, incapaços de prendre una decisió, habiten una illa cada cop més assetjada per la mar…

Divendres 26 abril | 20h | 10-12€
Pelele presenta ‘Los funestos esponsales de Don Cristóbal’
Recuperem un clàssic amb la companyia francesa Péléle, basant-se amb el teatre popular, ens presenta una historia amb música en directe, fent homenatge el gènere del titella de mà.

Dissabte 27 abril | 20h | 10-12€
Zero en Conducta presenta ‘La Phazz’
La imaginació d’Elliot era tan extraordinària que es va convertir en el mitjà per fer front a una realitat hostil. Amb ella va poder creuar oceans, volar, aturar el temps i fins i tot esquivar la por. Va créixer i la seva imaginació encara més. Engolit pel món lluminós que s’havia creat, no va veure que darrere seu, es projectaven ombres llargues, uns éssers que l’acompanyaven des de feia massa temps.

Divendres 26 i Dissabte 27 de 21h a 23h | GRATUÏT – Aforament Limitat
La Court des miracles presenta ‘De bestiae e humani’
Un recorregut artístic conduït per 10 artistes que descobrirà els racons més secrets de l’Ateneu, creat exclusivament per a l’ocasió.

Entrades ja a la venta! 10€ anticipada // 12€ taquilla

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.