Connect with us

Art Visual

El projecte Finding Fariña i el videoclip «Exits» de Foals, premis Grand Laus 2019

Publicat fa

el

El dijous 20 de juny va tenir lloc la Nit ADG Laus al Disseny Hub Barcelona. És la gran cita en què l’Associació de Dissenyadors Gràfics i Directors d’Art del FAD, ADG-FAD, fa entrega dels Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual, uns guardons convocats des de l’any 1964 i que enguany arriben a les 49 edicions. Un miler de professionals del sector es reuneixen en aquest punt de trobada imprescindible per a conèixer les propostes creatives del disseny gràfic i la comunicació visual més rellevants de l’any.

Més de 1.000 projectes s’han presentat aquest any per ser valorats pels diferents jurats de cada categoria, formats per professionals del sector, nacionals i internacionals de prestigi. En total, han resultat guanyadors 308 projectes en les cinc categories. Els premiats es reparteixen de la següent manera: 2 Grand Laus, 1 Young Talent, 1 Laus d’Honor, 1 Laus Empreses i Entitats i 2 Laus Aporta, un de professional i un d’estudiant, 29 Laus d’Or, 63 Laus de Plata i 209 Laus de Bronze.

Categories dels ADG Laus
Els projectes es divideixen en les cinc categories: Disseny Gràfic, Digital, Publicitat, Audiovisual i Estudiants. Dins de cada categoria els projectes, presentats en diferents apartats, competeixen pels Laus Bronze, Laus Plata i Laus Or. En el si de cada categoria els projectes premiats amb un Laus Or competeixen per aconseguir un Grand Laus i, en el cas dels estudiants, per un Young Talent. A més, tots els treballs presentats competeixen per aconseguir el Laus Aporta, independentment de la categoria o apartat on s’hagin presentat. Per últim, la Junta Directiva de l’ADG-FAD escull dos premis de rellevància: el Laus d’Honor i el Laus Empreses i Entitats.

Premiats 2019

Laus d’Honor 2019: Ana Zelich
La Junta d’ADG-FAD ha estimat atorgar el Premi Laus d’Honor a Ana Zelich per ser pionera del branding televisiu al nostre país.

El seu treball es desenvolupa en paral·lel a l’evolució de l’animació i la gràfica aplicada a la imatge en moviment, des de l’etapa inicial de la televisió analògica fins a la digital. Graduada en disseny per Elisava, Zelich va ser pionera en la creació de projectes gràfics amb l’aparició i ús dels primers ordinadors en l’entorn del disseny, concretament com a realitzadora i directora d’art d’Animàtica, primera empresa fundada al nostre país especialitzada en animació 3D, responsable d’innovadores capçaleres durant la dècada dels 80 fetes per a TV3.

Posteriorment, al 1989, juntament amb els dissenyadors gràfics Luís Rueda i Neus Grabulosa, va fundar el seu propi estudi: Zoptic, que va posar el seu segell creatiu a televisions com ETB, Canal 9 o Canal Sur. També ho va fer a Canal +, per a qui va fer totes les primeres peces des de l’emissió en proves.

Més endavant, ja al 2001, Zelich va fundar i dirigir Zeligstudio, un dels estudis creatius amb més reconeixements. A partir del 2013 centra el seu treball en l’àmbit expositiu a Mediapro Exhibitions.

Els guanyadors dels Premis ADG Laus es poden veure a l’exposició «El Millor Disseny de l’Any», al Disseny Hub Barcelona, fins el dia 01/09

Laus Empreses i Entitats: La Casa Encendida
Aquest premi vol reconèixer empreses o entitats que tenen una trajectòria rellevant pel que fa a la relació amb el disseny i la comunicació visual.

La Junta d’ADG-FAD ha decidit atorgar el premi Laus Empreses i Entitats 2019 a La Casa Encendida, que al llarg de la seva història ha apostat pel disseny, tant en la pròpia estratègia de comunicació de la fundació, com en el foment i la difusió de la cultura del disseny a través de continguts, exposicions, trobades i espais de debat i reflexió entorn al disseny, la comunicació visual i la creativitat. Tot això ha convertit La Casa Encendida en un referent de la ciutat de Madrid per al sector creatiu.

Grand Laus Digital: Finding Fariña de DDB España
Jurat: Jorge Sandua, Danny Saltaren, Carmen Navas, Chris Torruella i Daan Lucas.
Chairman:
César Úbeda.
Estudi / Agència: DDB España.
Client:
Librerías de Madrid.
Descripció del projecte: Innovació interactiva.
Veredicte del jurat: «Una poderosa peça que posa la tecnologia i la xarxa al servei del bé comú: defensar la llibertat d’expressió. L’obra mestra més universal de la literatura espanyola obre un camí encara més universal: les llibertats civils».

Grand Laus Audiovisual: «Exits» de Foals
Jurat: Beatriz Vilariño, Iria López, Laura Martinova, Gaizka Sampedro i Biel Capllonch.
Chairman:
Alejandro Masferrer.
Estudi: Canada.
Client: Foals.
Descripció del projecte: Videoclip.
Veredicte del jurat: «Arriscat, inquietant, amb profunditat i trencant esquemes. Tots els elements estan creativament justificats i atorguen significat, sense buscar la seguretat de la narrativa clàssica».

Young Talent: Block a Block de Paula Guallar Sancho
Jurat: Andrés Requena, Joan Josep Bertran, Laia Miret, Mireia Ruiz, Noe Blanco, Jordi Giménez Tur i Laura Meseguer.
Chairwoman: Laura Armet.
Autor: Paula Guallar Sancho.
Escola: BAU.
Descripció del projecte: Disseny gràfic.
Veredicte del jurat: «La dissenyadora es converteix en generador de contingut i activista, ja que amb les decisions creatives es mulla en el discurs social, canviant la relació convencional amb la bandera. La idea i la forma es compenetren».

Laus Aporta
El guardó valora els projectes que destaquen per la seva aportació social, econòmica o cultural. El jurat està format pels Chairmen de cada categoria: Olga Pérez, César Úbeda, Samuel López, Alejandro Masferrer i Laura Armet, amb Daniel Ayuso (president de l’ADG-FAD).

Laus Aporta Professional: Andrea
Estudi / Agència: Nectar Estudio
Client: Nectar Estudio
Descripció del projecte: Aplicacions per a dispositius mòbils

Descripció: «Andrea» és un projecte d’innovació social realitzat per Nectar Estudio amb el suport de l’Ajuntament de València. Aquesta App funciona com una eina de comunicació anònima, que permet realitzar alertes i xats anònims, atesos per professionals dels centres educatius per detectar conflictes i prevenir casos d’assetjament escolar.

Laus Aporta Estudiants: Tercera
Autor: Carlos Adalid.Escola: ESDAP, Serra i Abella.
Descripció del projecte: Disseny gràfic.
Descripció: «Tercera» és una revista que busca proporcionar un marc editorial sobre la senectut, amb documents de suport i fotografies fetes pels protagonistes. L’objectiu d’aquest projecte és la inclusió de la gent gran dins la societat, difondre les vivències d’aquestes persones i els seus coneixements i obrir un diàleg sobre alguns aspectes socials que sovint passen desapercebuts.

Art Visual

MARIA RODÉS Feat. DELAFÉ “Hechizo” Single Digital i Videoclip

Published

on

By

Avanç del seu proper àlbum. “Hechizo”, en col·laboració amb DELAFÉ, llisca entre els ritmes sincopats del reguetó contemporani i la sofisticació atmosfèrica de l’electrònica francesa.

Hi ha discos que són un salt al buit creatiu, un exercici de desconstrucció que molt pocs artistes gosen emprendre. Després de “Chico Bueno”, una cançó que ens va presentar juntament amb BRONQUIO, “Hechizo” és el segon avenç d’un projecte amb què Maria Rodés explora els racons més profunds i complexos de l’enamorament, aquest estat de bogeria temporal tan plaent com necessari en què un veu l’altre com a perfecte. Una oda a l’obsessió romàntica en què la línia entre l’amor idealitzat i el deliri es difumina, desbordant els límits del que és possible.

“Hechizo” llisca entre els ritmes sincopats del reguetó contemporani i la sofisticació atmosfèrica de l’electrònica francesa. Aquesta dualitat no és casual: reflecteix la tensió inherent al tema central de la cançó, en què allò físic i allò transcendental s’entrellacen. Amb la producció de Maria i Joel Condal i la coproducció de ZABALA i BRONQUI, el so manté un equilibri entre el carnal i l’eteri sense caure mai al clixé de gènere. A més, la cançó forma part de la banda sonora de la nova pel·lícula de Maria Ripoll, “También Esto Pasará”, que veurà la llum a la primavera i per a la qual Maria Rodés ha compost la música original juntament amb Simon Smith, a més d’aportar diverses cançons del seu repertori.

Però, a més, per a aquesta declaració de desig i devoció, Maria compta amb la col·laboració d’Óscar D’Aniello (DELAFÉ), l’afinitat temàtica del qual potencia la intensitat de la peça (Óscar també està d’estrena presentant el seu nou disc, “Amor”, i la tornada del seu antic projecte DELAFÉ I LAS FLORES AZULES). Junts encapsulen l’eufòria i la fragilitat d’una connexió humana que consumeix i transforma, en què cada petó actua com un catalitzador del que és màgic i inevitable.

Com a colofó ​​a un exercici creatiu com aquest, “Hechizo” ve acompanyada d’un exquisit videoclip d’animació signat per Néstor F., que ja va treballar amb Maria a l’àlbum de country que va compondre juntament amb L’ESTRELA DE DAVID.

Continuar llegint

El més vist

underground.cat # Espai de reflexió permanent sobre el putu underground i les seves conseqüències.